Del 4: TRAFFICKING OG TRANSFERS

Fotballens organisasjoner får ikke helt gehør i EU. Støtten kommer fra overraskende hold: Strobritannia.

– 6+5 er helt uaktuelt. Den diskrimenerer på bakgrunn av nasjonalitet. Det er ulovlig, og helt ubestridelig, sier Richard Corbett.

På FIFA-kongressen i fjor ble medlemslandene enige om intensjonen bak Sepp Blatters 6+5-regel. Forslaget går ut på at når Rosenborg entrer Lerkendal-matta så skal seks av spillerne i startoppstillingen være norske.

– Platini har vært i møte med EU-kommisjonens president José Manuel Barroso. Der fikk han beskjed om at dette ville være lovstrdidig. Vi la derfor dette bort og fokuserer heller på å forbedre lokalt utviklet spiller-systemet (LUS), sier Gaillard.

Platini har selv en bakgrunn med problemer med overgangser. I 1979 ble han nektet overgang til Saint-Etienne av Nancys klubbpresident, selv om kontrakten var ute. Overgangen gikk til slutt i orden, men da han ga Frankrike et farvelkyss på hvert kinn og reiste til Italia var det igjen kluss. Uten kontrakt kunne han under fransk lovgivning gå vederlagsfritt, men UEFA beordret likevel Juventus til å betale. Platini vil bedre overganssystemet. Og hjertebarnet er spillere under 18 år. Han har beskrevet EUs arbeidslov som «syk». I EU er du arbeidsrettslig voksen ved fylte 16 år, selv om de fleste land har hevet skolepliktig alder til 18, og skrevet under på FNs konvensjon om barns rettigheter. FN definerer barn som alle under 18 år.

«Det er ingen stor forskjell i å betale et barn for å jobbe i en fabrikk eller betale det for å sparke en ball», sa han da han talte til EU-parlamentet i februar.

Arsenal har bygd opp mye av sitt lag ved å hente spillere unge og utvikle dem. Platini ønsker at spillere skal utvikles lokalt. I september 2008 havnet Platini i klammeri med Arsenal-manager Arsene Wenger da han i et intervju med den franske avisa Dauphine Libere anklaget Wenger med aggressive ord for å tenke mer på business enn fotball. Wenger ble støtt, og Platint fikk en reprimande av sin far Aldo, som i sin tid ga Wenger hans første trenerjobb i Nancy. Og Michel – som har lært alt han kan om fotball av pappa – beklaget seg.

«Jeg var for hard mot Arsene, og har fått kjeft av min far. Men jeg snakker om handel med 13-14-åringer. Det kan jeg ikke utstå», forklarte han til Bordeaux-avisa Sud-Ouest.

UTSKJELT: Arsenal-sjef Arsene Wenger fikk en skyllebøtte av Platini.
UTSKJELT: Arsenal-sjef Arsene Wenger fikk en skyllebøtte av Platini.

Utspillet mot Wenger var et tilbakefall til tida i Nancy, Ofte ble han møtt av misghagsytringer fra tribunen på bortekamper, spesielt etter Frankrikes VM-fadese i Argentina i 1978, der Platini ble gjort til syndebukk av fansen. Platini tok igjen ved å kaste seg inn i duellene. Noe som endte med at han skadet seg selv.

Flere mener LUS-systemet ikke er nok

– Intensjonen er god, men har ført til at klubbene henter utlendinger i ung alder og utvikle dem videre. Traffickingproblemet har økt, sier Silje Vaadal.

– Den argumentasjonen har jeg hørt, men har aldri sett noen beviser på det, sier Gaillard.

UEFA vet at traficking er et problem. I følge Per Ravn Omdal gjorde UEFA en undersøkelse i 2000. Da befant det seg 5000 afrikanere i Italia som håpet på kontrakt. Fem av spillerne hevet etter hvert lønn hos en italiensk klubb. Resten havnet på gata og skapte et stort sosialt problem. Ni år etter fylles europeisk aviser om beretninger om afrikanere med håp om en fotballframtid i Europa som lever på gata i Paris eller andre storbyer.

IDRETTENS EGENART

Platini fortsetter å jobbe med EU og politikerne i europeisk land for å få igjennom sine ideer. De lar seg ikke lar seg spille ut som Portugal ble det i sluttsekundene i Marseille i 1984. De vil ikke fomle som Arconada. Håpet er at han greier å selge inn at fotballen skal unntas deler av EUs lovgivning under klausulen om «the specificity of sport» – idrettens egenart. I Lisboa-traktaten ligger dette som et av punktene. Traktaten ble forkastet da Irland ikke ratifiserte avtalen – et land der toppdivisjonen er på nivå med norsk 1. divisjon, og alle landslagsspillere kommer gjennom akademiene til klubber i England og Skottland.

I april fikk Platini støtte fra det britiske parlamentet. En tverrpolitisk komité ndsatt for å se på fotballen, anklaget Chelsea, Liverpool og Manchester United for «økonomisk doping», og ba fotballmyndigheten i England stoppe klubbenes lånetaking.

«Finansverdenen har lært ei seriøs lekse det siste året. Å leve med det gamle ordtaket «if it ain’t broke, don’t fix it» kan få katastrofale følger. Det er en seriøs fare for at engelsk fotball kan gå samme veien», sa Labour-politiker Alan Keen til The Guardian.

Komiteen støtter FIFAs 6+5-forslag og ba den brtiske regjeringen til å lobbyere i EU, med mål om at unionen revurderer arbeidslovgivningen.

Karen Espelund i NFF håper Platini og UEFA kan selge inn idrettens egenart i EU.Hun var til stede på UEFA-kongressen i København, der presidenten la fram elleve nøkkelverdier. Han lovet å kjempe for idrettens egenart i EU.

– Platinis navn har åpnet mange dører og setter dagsorden. Det gjelder for fotballen å vise seg oppgaven verdig. EU ser at fotballen har tatt grep når det gjelder klubblisens og overgangssystem, sier hun.

Platini håper kritikerne til slutt må bite i gresset. Som Arconada i Paris i 1984.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: