Del 2: ET NYTT WATERLOO?

«Du skjønner, i England satt det noen et eller annet sted som visste hva de gjorde, og det var et system, som ingen forklarte oss, som hindret ulykker som dette. Men det var ingen plan likevel, de hadde stolt på flaksen hele veien».

Det skriver Nick Hornby i boka Fever Pitch i etterkant av Hillsborough-tragedien, som kostet 89 mennesker livet.

Platini er redd fotballedere igjen skal stole på flaksen. I de 20 årene som har gått siden katastrofen i Sheffield har 40 prosent av klubbene i det engelske ligasystemet vært i konkursforhandlinger, eller blitt satt under administrasjon. Det siste eksempelet er den tradisjonsrike klubben Southampton. Fotballindustrien har firedoblet sin omsetning i samme periode. Det viser at ikke alle har hatt flaks.

Premier Leagues mektige boss, Richard Scudamore, har avvist forslag om økonomisk regulering, selv om han innrømmer at vi lever i «økonomisk interessante tider».

STRITTER I MOT: Premier League-sjef Richard Scudamore jobber i mot UEFAs forslag.
STRITTER I MOT: Premier League-sjef Richard Scudamore jobber i mot UEFAs forslag.

AVHENGIG AV GJELD

I EU-parlamenter i februar fortalte Platini at fotballen kan stå foran en økonomisk implosjon om ikke pengebruken reduseres, og han er lei av å høre på klubber som mener markeded regulerer seg selv, at overforbruk og ubalanse vil bli borte av seg selv.

«Vi vet nå at i fotballen, som i økonomien for øvrig, er markedet ikke kapabelt til å korrigere seg selv. Det sier også Barack Obama», fortalte han EU-representantene.

– Regulering vil gjelde for klubber som deltar i Champions League og neste års Europa League. Vi har ikke, og ønsker ingen jurisdiksjon i nasjonale ligaer, sier William Gaillard i UEFA.

Blir det gjennomført betyr det at engelske storklubber må rydde opp i sin økonomi for å delta internasjonalt. Og må Manchester United, så tvinger dette klubbene nedover på tabellen til å gjøre det samme. Scudamore stritter i mot.

– Premier League tenker kortsiktig, og motarbeider fordi regulering strider mot deres interesser akkurat nå. Flere av klubbene er avhengig av gjeld, og det vil ikke et UEFA-regulert system tillate, sier Richard Corbett, EU-parlamentariker fra Labour.

Fram til 1961 opererte fotballen i England med et lønnstak per spiller. Det sikret at små klubber som Burnley, Blackpool og Preston kunne hevde seg i toppen. Det stred mot arbeidstakeres rettigheter, og ble avviklet. Et slikt system er ikke mulig å gjeninnføre.

– Nei, det vil stride direkte mot EUs arbeidslovgivning. Et system UEFA foreslår med tak på pengebruk, det er mulig, og er i i bruk i rugby. Det vil får slutt på det jeg kaller «jackpot economics». Det vil si at klubber, i håp om opprykk eller plass i Champions League – altså å vinne jackpotten – bruker penger de ikke har, sier Corbett.

Han har sett skrekkelsempelet. Leeds – som satset alt og tapte, og nå spiller på nivå 3 i det engelske ligasystemet –  ligger i hans valgkrets.

TOMME TRIBUNER: Leeds spilte semifinale i Championss League før økonomien innhentet dem. Her kjemper Jonathan Howson med Cheltenhams Marley Watkins.
TOMME TRIBUNER: Leeds spilte semifinale i Champions League før økonomien innhentet dem. Her kjemper Jonathan Howson med Cheltenhams Marley Watkins.

Mye av regelverket Platini vil ha på plass pirker direkte borti driften til engelske klubber. Han er heller ikke glad i utenlandske eiere. «Jeg skulle heller ønske de gjorde det i Abu Dhabi», kommenterte han til The Times på spørsmål om hva han synes om arabernes investering i Manchester City.

Det har fått deler av britisk media til å kalle ham anti-engelsk, og det nærmest brygger opp til et fotballens Waterloo. Platini selv sier han elsker engelsk fotballkultur, og ble nesten overtalt av sin kone til å signere for Arsenal i 1982. Hun drømte om et liv i den engelske metropolen, men tanken på å spille i jul og påske appellerte ikke til Platini.

NATURLIG ORDEN

60-prosentsforslaget kommer fra klubbene selv, gjennom European Club Association (ECA) – etterfølgeren til G14, som tidligere representerte Europas alles største klubber. ECA representerer nå rundt 150 klubber. Forslaget vil ramme flere toppklubber på kontinentet også, men får likevel storklubbenes stemme. Bayern Münchens Karl-Heinz Rummenigge er president i ECA, og har en viktig støtte i Joan Laporta, president i FC Barcelona.

Og ECA har støttet UEFA-sjefens krav om at mer av Champions League-kaka skal fordeles til grasrota i europeisk fotball.

Forslaget går ut på klubbene kun skal få bruke 60 prosent av total omsetning til lønninger og spillerkjøp. Platini beskriver det som et system hvor klubbene må operere innenfor inntektene sine. Og inntektene skal stamme fra salg av billetter og klubbeffekter, sponsorer og TV – ikke fra innsprøytning av kapital fra eiere og aksjonærer.

– Alle kritereiene som skal ligge til grunn er ikke bestemt ennå. Det vil være noen baksider. En bakside er at en klubb ikke kan gå gjennom divisjonssystemet ved hjelp av en rik onkel. Men, det vil stoppe klubber fra å dø fordi de har brukt over evne. Og det vil stoppe at klubber kan gå til topps ved hjelp av gjeld. Vi må komme fram til en konsensus og en avtale med flere «pros» enn «cons». Det blir en videreføring av dagens lisensordning, forklarer Gaillard.

60-prosentsregelen er allerede innført i Nederland. Platini møter sterkest motstand i England der de fleste toppklubbenes pengebruk overgår 60 prosent av omsetning med god margin. .

«Vi har sett på dette i 10 år. Praktisk er det sånn at et lønnstak på 50-60 prosent av omsetning legger lås på den naturlige orden», fortalte Scudamore til BBC.

Det som skjedde med Leeds kan tolkes å være en naturlig del av fotballen. Samtidig fortsetter Scudamore å jobbe for at Premier League skal utvides med én serierunde, som skal spilles i storbyer på andre kontinenter. Forslaget slo tilbake på Scudamore og ble fordømt av både fotballforbundet og fansen. Fra Premier League-kontoret i Gloucester Place i London er han likevel sikker i på at en internasjonal serierunde vil være på plass i framtida: «det er uunngåelig».

At motstanden er så sterk i England forsterker i Per Ravn Omdals øyne nødvendigheten av en reguleringsmekanisme i fotballen.

– Som en regel kan du si: Er Manchester United og Arsenal mot det, ja da er det et positivt tiltak for fotballen. Børskursene skal aldri være med å forme fotballens regelverk, mener han.

EN NY MORAL

Få uker etter at John Terry hadde sparket ballen utenfor Edwin van der Sars mål i Moskva, og Manchester United slo Chelsea i mesterligafinalen i fjor,  omtalte Platini finalelagene som «juksemakere som vinner pokaler ved hjelp av gjeld.» Tilsammmen hadde Manchester United og finalerivalen vel 17 milliarder kroner i gjeld da kampen ble sparket i gang.

«Vi må reiontrudsere konseptet om moral i europeisk fotball. Vi må sørge for at alle har en sjanse til å vinne», sa han på en konferanse i London.

DYR I DRIFT: Nederlandske Winston Bogarde kostet Chelsea vel sju millioner kroner per kamp.
DYR I DRIFT: Nederlandske Winston Bogarde kostet Chelsea vel sju millioner kroner per kamp

På diskusjonssidene til de britiske avisene hagler det med beskyldninger om at Platini er spesielt ute etter de engelske toppklubbene. Han anklages for å være en hykler, siden han selv dro fordelen av store penger i fotballen da han gikk til Juventus i datidens mest pengesterke liga, Serie A. Og Platini må leve med at pengene har flyttet seg fra kontinentet og over på øyriket. Platinis tilhengere mener derimot at han, som gode importer skal gjøre, hevet nivået på både laget og ligaen. Og han spilte seg inn i hjertene til en hel generasjon Juventus-fans. Winston Bogarde og Mateja Kezman har ikke satt like sterke spor på Stamford Bridge.

Behandlingen i media er ingen match for Platini. Han har opplevd tilbakeslag og motgang tidligere. Men han har alltid slått tilbake. Den tidligere landslagskapteinen beskriver VM-semifinalen mellom Tyskland og Frankrike i 1982, da Harald Schumacher knocket ned Patrick Battiston og les Bleus ble slått ut på straffer, som sitt sterkeste fotballminne. Den ble et slag i trynet på Platinis drøm om VM-gull i Spania. To år etter tok han revansje under EM på eget gress. Han åpnet turneringen med sju mål mot Danmark, Belgia og Jugoslavia i innledende runder. På stillingen 2-2, med 30 sekunder igjen av semifinalen mot Portugal i Marseille, stormet Frankrike i angrep. Jean Tigana driblet seg inn i straffefeltet og la inn til Platini som scoret. I finalen var det tid for Platinis varemeke, et direkte frispark som etterlot Spania-keeper Luis Arconada med ansiktet begravd i gresset. 1-0-målet

DEN GANG KONGE, NÅ PRESIDENT: Michel Platini styrer Frankrike til EM-gull i 1984 og døpes til Europas konge.

staket ut kursen mot Frankrikes første internasjonale fotballtriumf noensinne, både i klubb- og landslagssammenheng. Igjen troppet han opp på ærestribunen på Parc des Princes – denne gangen med nummer 10 på ryggen – og hevet Henri Delaunay-trofeet. Mens Napoleon bare fikk kronet seg selv til empereur de France, ble Platini verden over hyllet som le roi d’Europe – kongen av Europa

DEN GANG KONGE, NÅ PRESIDENT: Michel Platini styrer Frankrike til EM-gull i 1984 og døpes til Europas konge.
Reklamer

3 kommentarer om “Del 2: ET NYTT WATERLOO?

 1. Siri Ravna

  Fiiiin åpning, Johnsen!

 2. Alf Grini

  Det med lønnstak er interessant. Det som er mest interessant, er at det funker veldig bra i NBA, basket-ligaen i verdens mest kapitalistiske land. Hvis USA har funnet ut at de må ha lønnstak, er det et godt argument for.

  Litt sammenlikning mellom NBA og europeiske ligaer (hvorfor funker det i USA, hvorfor ville det/ville det ikke funke i Europeisk fotball) ville vært interessant her.

  Ellers fin lesning

  Alf

 3. larsjohnsen

  En forskjell er at NBA er opprettet som et businesskonsept, og alle eierne er franchisetaker. Så styret i ligaen kan egentlig lage reglene som de vil. Europeiske ligaer er en sammeslutning av klubber, og hver klubb har sin egen måte å drive på. Men får UEFA igjennom forslaget om idrettens egenart så er det med politisk vilje mulighet til å lage egne lover for idrett.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: