Johnsens VM-blogg dag 8

Luton Town forbereder seg nok en sesong utenfor det profesjonelle ligasystemet i England. Når TV-kameraene i dag sveiper over Serbias benk, vil mange Luton-fans drømme seg tilbake til en svunnen tid.

1980-tallet var en evig opptur for «The Hatters»- hattemakerne. Laget bet fra seg i den øverste divisjonen, mye takket være at la kunstgress på Kenilworth Road i 1985, noe som ga Hertfordshire-laget seier etter seier på hjemmebane. I 1988 vant de ligacupen, etter seier mot Arsenal. I en tid da ligacupen faktisk var viktig.

At Luton hadde falt sammen om de hadde rykket ned i 1983, blir ren spekulasjon. Men det er mange som spukulerer i akkurat det. Da ville de store oppturene ha uteblitt for fansen på Kenilworth Road – og det var naturligvis bare hjemmefansen som fikk oppleve Kenilworth Road, da banen ble stengt for bortetilhengere etter Millwall-fansens herjinger der i 1985.  Med mindre du bodde i Skandianavia, siden  tippekampen slang innom Kenilworth Road en og annen gang i sesongen. Da gjorde hjemmelaget gjerne rent bord med mye større motstandere på sitt «betong med filt på»-underlag. Hvem glemmer navn som Ricky Hill, Kingsley Black, Mick Harford og ikke minst Steve Foster, som alltid dirigerte forsvaret iført pannebånd!  Det var naturligvis på Kenilworth Road hvor tippekamphistoriens mest målrike kamp ble spilt, da Luton slo Oxford 7-4 i 1988.

Luton-tilhengerne takker én mann for det fantastiske tiåret..

Luton måtte vinne siste seriekamp i 1982/83 for å unngå nedrykk. Manchester City sto på motsatt banehalvdel, da skjebnetimen for laget til manager David Pleat var kommet. Med 0-0 ville nedrykket være et faktum. Fire minutter før slutt stjal Luton seieren etter scoring av dagens serbiske landslagssjef, Radomir ”Raddy” Antiċ. Målet holdt Luton i førstedivisjon, og sendte Manchester City ned.

Raddy Antiċ er så elsket i Hertfordshire at flere har ønsket å reise statue av serberen utenfor stadion.

Senere har han vært sjef i Real Madrid og Barcelona, men størst er han i Atlético Madrid. Hos «Los  Colchoneros» – madrassmakerne –  har han like høy status som på Kenilworth Road.  I 1995 var klubben ett poeng fra å rykke ned. Så tok Antiċ over . Han styrte klubben rett til en histrorisk dobbel med seier i liga og cup. Fortsatt må Atlético-fans bla tilbake til 1996 i historiebøkene om de vil slå opp når laget deres sist vant noe i Spania.

Atlético-supporterne slipper ganske sikkert å slå det opp. Minnene om laget med Kiko, Caminero, Penev og Simeone, og Raddy Antic på benken, er meislet inn i hukommelsen til supporterne på Vicente Calderón. Ekstra bonus for de rødhvite supporterne var det naturligvis at Real Madrid ble nummer seks den sesongen, og Barcelona ble slått i cupfinalen

Han styrte den nye VM-nasjonen til seier i sin kvalifiseringsgruppe foran Frankrike. I dag står Tyskland på motsatt banehalvdel. Et lag som verden virkelig har fått øynene opp for, etter at de lekte med Australia i åpningskampen. Serbia tapte sin første kamp for Ghana. Det ser ikke så lyst ut for Serbias unge mannskap.

Men på benken har de en mann som er helt blant hattemakerne i Hertfordshire og madrassmakerne i Madrid.. Det ville ikke vært Raddy Antiċ om han ikke skapte historie også denne gangen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: