Johnsens VM-blogg dag 10

Alle som har lest Knut Faldbakkens «Innsektsommer» vet at sommeren du fyller femten er den viktigste og beste av dem alle. De to mest formative månedene i livet. Faktisk, alle som en gang har fylt femten vet dette. Deilig var det å fylle femten i 1990.

Du står der i skjæringspunkten mellom gutt og mann. Det er sommer, du smyger deg til en tur til Smögen. Om et par måneder er du top boy på ungdomsskolen. Det er tida for din ordentlige første fyll. Ditt første kyss – eller kanskje noe ennå bedre.

Selv overlot jeg alt det til dem som hadde fått hår på kølla.

Det var ikke noen vits i å late som. Med halvannen meter i lengde, vel førti kilo, reggis og blankpolerte genitalier, så var jeg sjanseløs.  Det var poengløst – om jeg så hadde turt å henge meg  med når de større gutta skulle grøfte – å si «hiv over en øl ‘a». De ville hånledd av meg. Å nærme seg noen jevnaldrende av det motsatt kjønn, som alle ut som om de skulle begynne på universitetet, var helt nytteløst for en som så ut og snakket som en elleveåring.

Å bevege seg ut om dagen gadd jeg ikke. Den første Stone Roses-skiva lå spilleklar på fatterns gamle platespiller, og fylte dagene med et poetisk innhold  (Det hendte dog at fattern noen ganger tok den vekk om kvelden for å sette på Beach Boys’ «All Summer Long». Etter et  par avspillinger av «Little Honda»  morgenen etter, ble California glatt byttet ut mot Manchester).

Om kvelden hadde jeg ikke en gang forlatt huset om så Laila Sterjovski, som hadde gått ut fra ungdomsskolen året før, hadde stått på trappa med tilbud om å tilfredsstille alle lyster jeg kunne komme på. Hun hadde blitt blankt avvist, selv om jeg også ønsket å bli «adored», som Ian Brown så deilig uttrykte det. Jeg åpnet ikke døra etter klokka 15.00 noen dager mellom 8. juni og 8. juli den sommeren. Selv platespilleren fikk være i fred på kveldstid. Som fattern sa: «bruder og Beach Boys er bra, men Baggio, Barnes og Brasil er bedre». Jeg pleide å høre på fattern den gangen.

Det var tid for verdensmesterskapet i fotball.Allerede i åpningskampen skjønte hvilken sommer dette kom til å bli, da Pumpido i Argentinas mål dreit seg loddrett ut i duell mot Kameruns Francois Omam-Byick. Det var Jaras frekke hælspark som sendte Cayasso igjennom mot Skottland, som scoret og Costa Rica fikset skotsk ydmykelse. Laget som hadde slått Norge i kvalifiseringen, hvor Steve Nicol hadde sparket i stykker karrieren til Tom Sundby– med meg seks benkerader unna. Det var Paul Caligiuri som scoret USAs første VM-mål på 40 år, et reduseringsmål til 1-4 i en kamp som endte 5-1 til Tsjekkoslovakia. Det var Völler og Klinsmann, Maradona og Caniggia. Det var Roger Millas dansing, og syke colombianske hårsveiser. «Toto» Schilaci som goalet og goalet. Det var Frank Rijkaard som spyttet, og David Platt som avgjorde mot Belgia da hele verden ventet på straffekonk. Det var straffedrama i kvart- og semifinalen.

Det var livet.

Liv som først og fremst fikk innhold da Roberto Baggio scoret mot Tsjekkslovakia, etter et sykt dribleraid gjennom alt av motspillere.  Et øyeblikk med fattern i kjellerstua som hele tilværelsen er bygget på. Det er det mest formative øyeblikket i mitt liv. Det var som om Baggios føtter snakket direkte til meg –  «du har skjønt det nå, kompis». Ved å få oppleve det øyeblikket følte jeg meg to meter lang. Det var bare å gi verden fingeren og si jeg var kommet. Å gå ut i gata å skrike «I am the resurrection, and I am the light».

Hår på kølla eller ingen hår på kølla. Det spilte ingen rolle mer. Da jeg stilte opp første skoledag som avgangselev på ungdomsskolen, da var jeg top boy.

I dag heier jeg på New Zealand, men Roberto Baggio skal ha takk for alt.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: